Nem az akadálymentes verzió a megoldás

alt=Akadálymentes verziót ábrázoló logók gyűjteménye áthúzva egy nagy kereszttel

Sokan ha meghallják azt a szót, hogy akadálymentes weboldal, akkor egy 3 pöttyből álló sárga fekete ikonra és egy fekete háttéren nagy sárga betűkkel megjelenő weboldalra gondolnak, ami akkor jelenik meg, ha rákattintanak erre az akadálymentes vagy vakbarát verzió nevű ikonra. Vagyis az él a fejekben, hogy van a honlap, és annak külön van egy akadálymentes verziója.

Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy ha körülnézünk a Magyarországi weboldalakon (főleg az állami és önkormányzati szervezetek honlapjain), akkor bizony sokszor ebbe az „akadálymentesítési megoldásba” botlunk bele. Sehol a világon nem alkalmazzák ezt az ikont, tehát igazi hungarikum. Nem tudom, hogy mikor és hogyan sikerült ennek a rossz megoldásnak ilyen mély gyökeret vernie a megrendelők és a fejlesztők fejében, de itt lenne az ideje, hogy elfelejtsék.

Mi a gond az akadálymentes verzióval?

A legfontosabb probléma maga a verziózás. Több ok miatt is.

Minek nevezzelek?

Egyrészt látni egy nagy kavarodást az egyes verziók elnevezésében. Az akadálymentes verziót általában akadálymentes, vakbarát, gyengénlátó, vagy látássérült verziónak, illetve változatnak hívják. De ami engem különösen zavar, hogy a nem akadálymentes verziót normál verzió névvel illetik. Az benne a normál, hogy nem akadálymentes? Vagy ha provokatív akarok lenni, akkor úgy teszem fel a kérdést, hogy ami akadálymentes, az abnormál verzió?

Szerintem az a normál honlap, amiből csak egy verzió van, és az eleve akadálymentes.

Milyen barát legyen az oldal?

Ha már az elnevezéseknél tartunk, a vakbarát verzió elnevezés használata is jól tükrözi a webes akadálymentességről alkotott torz képet.

Ahogy az épített környezetben akadálymentesség alatt általában csak a mozgássérülteknek készült rámpát értik, úgy az internet világában sokan azt hiszik, hogy csak a látássérültek miatt kell az akadálymentesség. Természetesen mindkét megközelítés hibás, hiszen az akadálymentesség nagyon sok különböző csoportot érint. Ha ezt elfogadjuk, akkor a vakbarát verzió mellett például miért nem csinálunk minden honlaphoz külön mozgássérült-barát verziót, hallássérült-barát verziót, idősbarát verziót és további „barát” verziókat? Látható, hogy ez a megoldás értelmetlen és felesleges.

Egyébként ha megkérdeznénk egy SEO szakembert, akkor valószínűleg ő is elájulna, ha valaki külön verziót, ikont és linket csináltatna egy weboldalra, mondjuk „keresőbarát verzió” vagy „Google-barát változat” néven. Mindenki, aki a webbel foglalkozik tudja, hogy a keresőoptimalizálást (tulajdonképpen a keresőrobotok érdekében elvégzett akadálymentesítést) magán az eredeti oldalon kell elvégezni. Ugyanez a szemlélet kell a humán akadálymentességhez is.

Vagyis egy verziója legyen a honlapnak, ami lehetőség szerint minden felhasználót egyformán és akadálymentesen kiszolgál.

Amikor a vakbarát verzió nem vakbarát

Egyébként ha a vakbarát verzió elnevezés alatt a fekete háttéren nagy sárga betűkkel megjelenő verziót értjük, akkor sajnos azt kell mondanom, hogy ennyi erővel rózsaszín háttéren apró zöld betűkkel is készülhetne ez a verzió. A vakok számára ugyanis az oldal külső megjelenése tökéletesen lényegtelen. Nem ettől, hanem az oldal megfelelő kódolásától lesz egy weboldal a vak felhasználók számára könnyen hozzáférhető. A SEO analógiára visszatérve, ott sem az oldal megjelenése szabja meg, hogy a keresőrobot milyen információkat tud leindexelni. Sajnos nagyon sok olyan oldalt vizsgáltam már, ahol a „vakbarát verzió” egyáltalán volt akadálymentes a vakok számára.

Akiknek az ilyen típusú kontrasztos megjelenés és a nagy méretű betűk fontosak, azok a gyengénlátó vagy az idős korú felhasználók. Ebből a szempontból a nagy kontrasztú verzió találóbb elnevezés lehet. Megjegyzem viszont azt is, hogy a megfelelő kontraszt és a betűméret egyedi, személyre szabható beállításának lehetősége szépen beépíthető az alap honlapba. Ehhez megint nem kell feltétlenül külön verziót készíteni.

Amikor az akadálymentes verzió megtalálása nem akadálymentes

Paradox helyzetet szül az is, amikor az akadálymentes verzióra mutató link vagy ikon rosszul van elhelyezve a nem akadálymentes oldalon. Vagyis ahhoz, hogy az akadálymentes verziót valaki használni tudja, előbb át kell vergődnie valahogy egy akadályokkal teli oldalon. A helyzetet csak az enyhítheti, ha az akadálymentes verzióra mutató link az oldal tetején, illetve az oldal kódjának elején található.

Honlap akadálymentességi vizsgálataim során találkoztam már olyan weboldallal, ahol az akadálymentes verzióra mutató ikon az oldal középtáján volt elhelyezve, ráadásul nem akadálymentes megoldással.

alt=

Nemrégiben nagy feltűnést keltett az a „sajátos megoldás” is, ami egy hivatal honlapján Braille karakterekkel jeleníti meg az akadálymentes verzióra mutató linket. Ennek a megoldásnak az értelmetlensége még azoknak is leesett, akik egyébként az akadálymentességhez nem értenek. Bár sajnos voltak olyanok is, akik komolyan azt hitték, hogy ez egy működőképes, modern megoldás a sárga pöttyös ikon helyett, hiszen a vakok a Braille írást használják. De nem a képernyőn... Megjegyzem, a kérdéses linket nem tudja megnyomni mondjuk egy olyan mozgássérült felhasználó sem, aki nem tud egeret használni.

Rossz társadalmi üzenet

Azt is szokták mondani az érintett felhasználók, hogy a „normál” és az akadálymentes verzió elkülönítése tovább növeli bennük a társadalmi szegregáció érzetét. Ez kicsit olyan, mintha egy épületnél külön épületszárny lenne az ép és a fogyatékos emberek számára.

Sajnos nagyon sokszor előfordul, hogy az akadálymentes verzióra kevesebb figyelmet fordítanak a honlap szerkesztői. Ez például abban nyilvánul meg, hogy a nem akadálymentes verzióhoz képest az akadálymentes verzió elavult híreket, információkat tartalmaz. Ebből a tapasztalatból kiindulva az érintett felhasználók inkább a normál verziót próbálják használni, még akkor is, ha az nehézkesebb.

Azt gondolod, hogy Te nem vagy érintett az akadálymentességben? Tévedsz.

Mindenki lehet akadályozott. Az akadályozottság ugyanis látásunk, hallásunk, kezünk mozgásának, agyunk felfogóképességének bármilyen állandó vagy ideiglenes zavarából is adódhat. Fogyatékos embereknél ez a képességzavar sajnos tartósan fennáll, de átmenetileg bármelyikünknél jelentkezhet helytől, eszköztől, szituációtól vagy kortól függően.

Például gondolj arra, amikor egy számodra stresszes helyzetben, az utcán állva, egy okostelefon segítségével próbálsz hozzájutni valamilyen információhoz egy számodra ismeretlen weboldalról.

Miért vagy ilyenkor akadályozott?

  • A nap szépen süt, és ha peched van, akkor pont a mobilod képernyőjére. Vagyis ebben a pillanatban gyengénlátó vagy, akinek számít a színkontraszt és a betűméret.

  • A melletted elhaladó autók zajától esélyed sincs a weboldalon lévő Youtube videó hangját meghallani, vagyis ebben a pillanatban hallássérült vagy, akinek jól jön ha bekapcsolhatja a videófeliratozást.

  • Nem mobilra, vagyis nem az általad aktuálisan használt eszközre optimalizált weboldalt használsz, ami már így önmagában is egy akadály, hiszen olyan picik a linkek, hogy az ujjaddal képtelen vagy pontosan eltalálni azokat. Meg persze csak az egyik kezedet tudod használni, mert a másikban éppen fogsz valamit. A dropdown menük meg valahogy nem akarnak lenyílni. Vagyis ebben a pillanatban mozgássérült vagy, aki igényli a nagy kattintási felületeket, illetve azt is, hogy az oldal ne csak egérrel legyen használható.

  • Stresszes vagy, és ezért a gondolkodásod is beszűkült. Már arra sem emlékszel, hogy mit láttál 1 perccel korábban. Az ikonok és a szövegek egészen más értelmet nyernek. Vagyis ebben a pillanatban kognitív zavarral küzdő felhasználó vagy, akinek jól jön, ha minden egyértelmű, logikus, következetes, kiszámítható.

És most tedd fel a kérdést magadnak: ebben a szituációban neked eszedbe jutna, hogy az „akadálymentes verzió” ikont használd? Ugye nem? Na látod! Pontosan ezért ideális, ha már eleve akadálymentes az oldal, vagyis előre felkészített a képességzavarokból adódó potenciális akadályokra.

Milyen esetekben érdemes mégis külön verziót biztosítani?

A WCAG akadálymentesítési szabványnak megfelelően az alternatív verzió használatát hangsúlyozottan csak legvégső megoldásként ajánlom. Ennek oka, hogy ritkán, de előfordulhatnak olyan technikai, jogi és egyéb esetek, amikor az eredeti weboldal hozzáférhetősége csak ily módon biztosítható.

Fontos, hogy alternatív verziónak csak azt tekinthetjük, ami

  • valóban akadálymentes, azaz megfelel a WCAG szabvány valamelyik szintjének,
  • tartalmában ugyanolyan naprakész, mint a nem akadálymentes verzió tartalma,
  • akadálymentes módon elérhető a nem akadálymentes verzióból.

Jellemző eset lehet az alternatív verzió használatára, amikor a felhasználó számára a honlap szövegének megértése jelenti a legfőbb akadályt. Például a megértési nehézségekkel élő emberek esetén az úgynevezett könnyen érhető nyelvezet jelent megoldást, amit az idegen nyelvű verziókhoz hasonlóan külön verzióban érdemes megvalósítani.

Egyébként az én felfogásomban amikor egy magyar nyelvű honlapból angol, német vagy egyéb nyelvű alternatív verziót készítünk, akkor tulajdonképpen a magyar nyelvet nem értők számára akadálymentesítjük az oldalt. Természetesen ez önmagában még nem tekinthető klasszikus akadálymentesítésnek, de jól példázza azt, hogy a weben akadályok nem csak a fogyatékos személyek számára léteznek.


A cikk eredeti verziója az AkadálymentesWeb.hu blogon jelent meg.